Szakmai gyakorlat

Technikumban az első két tanévben (9-10. évfolyam), a szakképző iskolában az első tanévben (9. évfolyam), ágazati alapoktatás folyik, amelyet az ágazati alapvizsga zár le. A sikeres ágazati alapvizsga után lehet megkezdeni a szakirányú oktatást (azaz a duális képzést) szakképző intézményben vagy szakképzési munkaszerződéssel duális képzőhelyen. 

A szakképzési munkaszerződéssel rendelkező tanuló munkaviszonyban áll a duális képzőhellyel, mint munkáltatóval, így munkabérre, egyéb juttatásra, szabadságra jogosult. A duális képzés a szakképző intézményben és a munkaerőpiaci szereplőnél párhuzamosan, egymást kiegészítve zajlik.  

Ebben a képzési formában a szakmát tanuló a vállalatnál (duális képzőhelyen) gyakorlatot szerez, felkészül az önálló, minőségi munkavégzésre, megismeri a vállalat által alkalmazott technológiákat és versenyképes tudással léphet a munkaerőpiacra. 

A szakképzési munkaszerződés alapján a tanulónak fizetendő munkabér minimum a szakirányú oktatás központi költségvetésről szóló törvényben meghatározott önköltsége egyhavi összege, azaz 1.200.000 Ft/12 = br.100.000 Ft.  

A tanulót egyéb juttatásként megilletik a duális képzőhelyen az adott szakmához szükséges szakképzettséggel betöltött munkakörben foglalkoztatottak részére biztosított juttatások (munkaruha, kedvezményes étkeztetés, útiköltség-térítés, egyéni védőfelszerelés, cafeteria) a foglalkoztatottak részére biztosított juttatással azonos mértékben. 

Főbb duális partnereink…

Scroll to Top